Webinars & dergelijke

Religieus leven met toekomst.

LUCE webinars in het kader van het Jaar van Brabants Kloosterleven. Drie dagen:

  • 2 december 2021 Over het DNA van het religieuze leven. Wat is dat nu eigenlijk: religieus leven? Vaticanum II noemt de navolging van Christus als de hoogste regel als het gaat om een vernieuwing van het religieuze leven.  Hoe kan je, in onze tijd en samenleving, de navolging van Christus begrijpen en leven?
  • 16 december 2021 Komen en blijven. Wat zijn motieven en overwegingen om vandaag de dag te kiezen voor een gemeenschappelijk religieus leven? En, als je dan gekozen hebt, hoe is het om te leven met mensen met verschillende achtergronden en levensverhalen en deel uit te maken van een gemeenschap die divers is, in leeftijd en meer en meer ook in culturele achtergrond.
  • 13 januari 2022 Een toekomst voor plaatsen van stilte. Navolging, leegstand en hergebruik. De gebouwen van de oude kloosters en abdijen zijn niet uit het landschap weg te denken. Als plaatsen schoonheid en stilte en van zowel spiritueel-religieuze als cultuurhistorische betekenis. Zo zijn er in onder meer in de kerken van de Reformatie nieuwe initiatieven tot een religieus leven en krijgen gebouwen die leeg komen te staan in de lijn van de oorspronkelijke bedoeling een nieuwe toekomst. Wat is de kracht van de vormen en de gebouwen van het religieuze leven? Wat zijn mogelijkheden en waar liggen grenzen?